CSOK

szocpol-e-csok-tamogatas-oriental-sarkadiroland-refplay

 1. július 1-jén indult el a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, azaz a CSOK („szocpol”). A csomag legfontosabb újítása az volt, hogy használt lakás vásárlásához is igénybe vehető támogatást kínált. Fél év után itt a CSOK új formája, ami akár 20 millió forint támogatást is jelenthet a családoknak új lakás vásárlása vagy építése esetén
 2. január 1-től lépett életbe a módosított családtámogatási rendszer, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK). 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphat az, aki bevállal 3 gyermeket és új lakást vagy házat vásárol/építtet. További 10 milliós hitelt is igényelhet állami kamattámogatással.

Cikkünket a 2016. február 10.-én, a Magyar Közlönyben megjelent legfontosabb változásokkal frissítettük. 

Új építésű lakóingatlanok vásárlása vagy építése

Fontos változás, hogy a 10 milliós támogatás mellé felvehető 10 millió forintos, 3 százalékos kamatozású hitelt eddig legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlan vásárlására vagy építésére lehetett felvenni, ezt a korlátot viszont most eltörölték!
Az új lakásban csak az igénylők szerezhetnek tulajdont!
A vissza nem térítendő támogatás miatt az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be az új lakáson.
A 10 milliós támogatást mostantól felsőoktatási intézményben tanulók is igénybe vehetik.
Eddig azoknak a gyermekeknek, akikre igénybe vették a CSOK-ot, 10 évig az új lakásban kellett élni, mostantól viszont ha nagykorú vagy nagykorúvá vált elköltözhet/elköltözhetnek anélkül, hogy vissza kellene fizetni a támogatást. Eddig a CSOK-kal vett lakást szinte azonnal eladhattuk. Mostantól öt év után tehetjük meg, a támogatás összegének letétbe helyezése mellett.

A 3 gyermekesek vagy ennyit vállalók esetén…

 • 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek és további 15 millió forint kedvezményes hitel is igénybe vehető
 • Akinek még nincs gyermeke, 10 évre előre hármat vállalhat, de csak akkor, ha az igénylés időpontjában már házas, vagy ha még nem házas, akkor legalább 1 gyermeket nevel
 • Akár egy, két vagy három gyermek megszületését vállaljuk, minden esetben 10 év lesz erre.
 • Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni akik után már korábban igényeltek CSOK-ot, korábbi lakásépítési támogatást vagy szocpol-t, de a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió Ft-os kedvezményből le kell vonni.
 • Lakásnak legalább 60 m2-nek, családi háznak 90 m2-nek kell lennie.

1 vagy 2 gyermekesek vagy ennyit vállalók esetén…

 • 1 gyermek vagy ennyit vállalók esetén 600.000 Ft
 • 2 gyermek vagy ennyit vállalók esetén 2.600.000 Ft + 10.000.000 Ft
 • 1 gyermek esetén lakásnak legalább 40 m2, családi háznak 70 m2-esnek
 • 2 gyermek esetén lakásnak legalább 50 m2, családi háznak 80 m2-esnek kell lennie.

Örökbe fogadás esetén, a vállalt gyerekekre vonatkozó határidő két évvel kitolódik.

A támogatható ingatlanokra előírt 160 m2-es felső mérethatár eltörlésre kerül. Mostantól elegendő, ha csak az egyik szülő 40 év alatti az előre vállalt gyermekek esetében. Ha már mind a 3 gyermek megvan, akkor nincs korhatár egyik szülő esetében sem. Az ingatlanok energetikai-besorolás szintjét mostantól nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál.
Négyzetméterenként számított 300.000 / 350.000 Ft-os maximális vételár korlátozás is eltörlésre kerül.